27 Nisan 2012 Cuma

Reyontek.com Online Alışveriş Sitesi

Selamlar

Arkadaşlar yeni bir Online Alışveriş sitesi..

Distribütör Garantili Cep Telefonu, Bilgisayar, Oyun Konsolları, Erkek-Bayan kol Saati, Kozmetik ürünleri, Fotoğraf Makinesi, Küçük Ev Aletlerini uygun fiyat, hızlı kargo, Peşin fiyatına 12 taksit ve kapıda ödeme seçenekleri ile %100 müşteri memnuniyeti.

Bu iste güvenilirdir ve düzgündür. Tavsiyedir.


10 Şubat 2012 Cuma

DNS ( isim çözümleme ) nedir? Ne işe yarar


Arkadaşlar
Kendi sitem olan www.sistemvenetwork.com sitesinden alıntı yapıyorum;
Domain Name System (DNS) hem internet hem de intranet ortamında yaygın olarak kullanılan bir isimi çözümleme (name resolution) şeklidir. Network içinde bulunan bilgisayarları tanımlama bir isimdir. Her bir bilgisayar iki isime sahiptir; bunlardan birisi alphanumeric, diğeri ise numeric’dir. Siz sistem yöneticisi olarak, bir bilgisayara ait olan bu iki isimi bilmeniz gerekmektedir.
İsim çözümleme; Otomatik olarak bir alphanumeric isim (Örneğin ServerO5 – Bilgisayar99) ile nunıeric İP adresi (192.168.5.1 – 10.0.0.9) arasında çevrimiyapan bir program yapısıdır.
TCP/IP protokolünü kullanan Network’lerde bilgisayarlar birbirleri ile haberleşmek için İP adresini kullanmak zorundadır. Ancak bu, kullanıcılar tarafından akılda tutulması zor olduğu için daha kolay isimler kullanılır. İşte bu çevrim içinde isim çözümleyici sistemlerden yararlanılır. Bahsedilen çevrim; sadece bilgisayar adını çözmez, onun yanısıra diğer network kaynaklarından Domain Controller adını veya SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) yapısındaki çözümlemelerde de yararlanılır. İsim çözümlemede kullanılan yaygın sistemlerden biri DNS, diğeri ise WINS’dir. Bu konumuzda DNS yapısını, bir sonraki konumuzda ise WINS yapısını detaylı
olarak inceleyeceğiz.
Herhangi bir/bilgisayarın; ismini biliyor ve bu bilgisayar ile haberleşmek istiyor isek, DNS Server’a giderek bize bu bilgisayarın İP adresini bul deriz. İP adresini öğrendikten sonra bu bilgisayar ile iletişime geçeriz.
İsim çözümlemesinin yapısını kısaca inceleyelim;
• İnsanlar akılda kalan isimleri kolay kullanırlar.
• TCP/IP kullanan bilgisayarlar, iletişim için İP adresini kullanırlar.
• Bir Hoşt Name; bir veya daha fazla İP adresine bağlanabilir. Örneğin; iki ayrı Server, aynı WEB sitesini aynı isimle açmayı sağlayabilir ve bu Server’lar arasında bilgi replikasyonu sağlayabilir.
• Network içinde iki tip isim vardır; HOST ve NetBIOS
İsim Çözümleme Nedir ?
Network üzerinde bulunan aygıtların DNS isim karşılığına; Hoşt Name adı verilir. Full Qualifıed Domain Name (FQDN) ise DNS Domain adıdır. Network üzerinde bulunan bilgisayarlar hoşt name ile iletişim sağlarken, mutlaka bir DNS Server içinde bu Hoşt Name ve Hoşt Name’e karşılık gelen İP adresi bulunur. Birçok Windows 2003 Server veya Windows XP sistemleri ile çalışan bilgisayarlarda Host Name ile NetBIOS Name aynıdır.
Host Name; Internet ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiş ve isim çözmede kullanılan bir yapıdır. Örneğin; http://www.sistemvenetwork.com yazarak bu siteye girmek istediğinizde, aslında iletişimi sağlayan yine İP adresidir. Fakat İP adreslerinin akılda tutulması zor olduğundan DNS geliştirilmiştir. DNS sayesinde yazdığınız adres İP adresine dönüştürülür ve sayfa ile iletişim sağlanır. Eğer bu sitenin İP adresini biliyorsanız, direkt yazarak da ulaşabilirsiniz.(Eğer İP adresi parçalanmamış ise.) DNS yapısı içindeki kaynakları açmak için; Bir hiyerarşiden geçmek gerekir. Bu tam yapıya FQDN denir. Hoşt Name, FQDN’in bir parçasıdır.
Örneğin; Bir FQDN yazmak gerekirse; Server01.forum.sistemvenetwork.com yapısında; Server Host Name’i ve
forum.sistemvenetwork.com ise suffix’i oluşturur. Name’in temel yapısıdır. Bu sayede, bir Network içinde çakışma olmadan, farklı suffix yapısında; 2 adet Host Name kullanılabilir.
Tabi ki Host Name’lerini aynı kullanacağız diye bir kural yok, ancak yukarıdaki örnekte farklı Suffix ile aynı Host Name kullanabileceğini göstermiş olduk.
• Bir TCP/IP Host’ unu tanımlamak için, administrator tarafından bilgisayara atanan takma isime Host Name denir.
• Windows Server 2003 ve Windows XP’de; default olarak Host Name ile NetBIOS Name aynraiur. Ancak istenirse değiştirilebilir.
• Host Name 255 karaktere kadar olabilir.
• Birden fazla Host Name, bir İP adresine atanabilir. Örneğin; DNS içinde tanımlanan Server01.sistemvenetwork.com’ un İP adresi aynı zamanda www.sistemvenetwork.com Host Name’de atanarak kullanılabilir. Her iki isimde aynı İP adresine dönüştürülür.
• Host Name ile TCP/IP utility’leri kullanılabilir. (Ping Server1 vs…)
• Bir Host Name, birden fazla İP adresine bağlanabilir. Bunlar arasında ilişki kurularak sistemin devamlılığı sağlanır.
• DNS’ nin yanısıra, Hosts dosyası ile de Host Name; İP adresine çözümlendirilebilir.
Netbios Name Nedir ?
Evet buraya kadar iki isimden bahsettik. Bunlardan biri Host Name idi ve onu yukarıda kısaca açıkladık. Şimdi burada farkı anlamak amacı ile kısaca NetBIOS Name’in özelliklerini inceleyelim;
• NetBIOS Name için; NetBIOS’un desteklediği servisler kullanılır. Bunlardan birisi de bir sonraki konuda inceleyeceğimiz WINS’dir.
• Windows Server 2000, Windows Server 2003 ve Windows XP birçok fonksiyonlar için DNS yapısını dolayısı ile Host Name’i kullanılır. Ancak eski Windows versiyonlarının kullandığı birçok fonksiyonlar NetBIOs Name’i kullanır.
• NetBIOS Name de aynen Host Name gibi administrator tarafından atanan bir takma isimdir. Tabiiki bu bilgisayarların TCI/IP Host üzerinde NetBIOS servisi ile çalışmaları gerekmektedir.
• NetBIOS Name; maksimum 15 karakterden oluşabilir. Windows Server 2003′de HostHost Name ile NetBIOS Name birarada oluşturulur. Eğer HostHost Name fazla verilirse ilk 15 karakteri kullanılır.
• Network içinde NetBIOS adı olmalıdır. Yani iki bilgisayar aynı NetBIOS Name’ e sahip olamaz.
• Bilgisayarınızda kullanılan NetBIOS servisini ve buna bağlı olarak NetBIOS Name’ i
görüntülemeksin; Nbtstat komutu kullanılabilir.
• NetBIOS ismini İP adresine çözümlemek için; bir sonraki konuda işleyeceğimiz WINS Server yanısıra LmHosts dosyası kullanılır. Ayrıca Broadcast ile de NetBIOS adı çözümlenir. Zaten bir sistemde WINS Server veya DNS Server yoksa, ayrıca Hosts ve Lmhost dosyaları da kullanılmıyorsa; isim çözümleme default olarak Broadcast ile yapılır. Ancak Router üzerinden Broadcast geçmediğinden veya gereksiz yere sistemde Broadcast trafiği yaratmamak için, isim çözümleme servislerinden biri veya dosyaları kullanılabilir.
Sistem ve Network sitesinden alınmıştır.
Saygılarımla
Sertaç AYDIN
twitter.com/sertach1903

Mac adresi nedir, nasıl bakılır, ne işe yarar?


Ethernet, Token Ring, Wi-Fi, Bluetooth, FDDI, SCSI gibi protokollerde kullanılmak üzere, herhangi bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. MAC kelimesi Ortam Erişim Yönetimi anlamına gelir ve kısaltma terimini de İngilizce olarak yazılan anlamının yani Media Access Control baş harflerinden almıştır..
Her “Ağ Kartının” kendine özgü, dünyada başka bir kartta olmayan 48 bitlik fiziksel adresi vardır.
# MAC Adresleri hexadecimal olarak yazılırlar.
Mac adresi 2 adet 24 bitlik adresten oluşur.
# İlk 24 bit IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) isimli kurum tarafından üretici firmaya verilen kısımdır. Böylece dünya üzerinde iki aynı MAC adresinin olması engellenir.
# İkinci 24 bit ise, üretici firmanın her ürettiği karta verdiği adres kısmıdır. Örneğin, bir MAC adresi 00-50-05-1A-00-AF şeklinde olabilir. Bu adres o ağ kartı üzerine, üretildiği firma tarafından ROM üzerine kaydedilir ve bir daha değiştirilemez.
MAC adresinin kullanıldığı protokollerden bazıları şunlardır:
# Ethernet
# Token ring
# Wi-fi
# Bluetooth
# FDDI
# SCSI
Bir MAC adresinde ilk üç bit adres havuzunu dağıtan organizasyonu, sonraki beş bit ise üreticiyi temsil eder. Dolayısıyla, bir MAC adresinin ilk bitlerine bakılarak kartın hangi şirket tarafından üretildiği görülebilir.
>>MAC adresleri, aralarına “:” işareti konarak 16’lı tabanda yazılır: 01-23-45-67-89-ab. Bazı MAC adresleri özel adreslerdir:
# FF:FF:FF:FF:FF:FF adresi tüm cihazlara yayın yapmak (broadcast) için kullanılır.
# İlk bitleri 01 olan adresler, Ethernet ve FDDI’de birçok cihaza yayın (multicast) için kullanılır.
# Yerel olarak atanmış MAC adresleri 02 ile başlarlar. >>MAC adresleri ile Ip Adresleri arasındaki bağ ARP ve RARRP protokolleri tarafından yapılır.
ARP Nedir?
Yerel ağların oluşturulmasında en çok kullanılan ağ arayüzü Ethernet’ tir. Sistemlere Ethernet arayüzü görevi gören ağ kartları takılarak LAN ’lara kolayca eklenmektedir. Ethernet arayüzleri birbirlerine veri paketi göndermeleri için, kendilerine üretim sırasında verilen fiziksel adresleri kullanırlar; 48 bit olan bu arayüzler her bit için farklıdır. Ancak TCP/IP protokolünün kullanıldığı ağlarda 32 bit olan IP Adresi kullanılır. Fiziksel katmanda Ethernet arayüzü kullanılıyorsa, IP adresten fiziksel adrese dönüşüm işinin yapılması gerekir. Bunun için sistemlerde adres çözümleme protokolü olan ARP(Address Resolution Protocol ) ve ARP tabloları kullanılır.
RARP Nedir?
RARP, yeni çalıştırılmış (new-booted) bilgisayarların Ethernet adreslerini ağa duyurması ve kendi IP adresini sormasını sağlar. Bunlar disksiz bilgisayarlardır ve bu bilgisayarlar için RARP sunucusu bu sorulara cevap verir.IP adres istekleri, yerel alan ağı dışına çıkamadığı için isteklerin oluştuğu yerel alan ağlarında bir RARP sunucusu olması gerekir
# ARP ve RARP birbirinden farklı işlemlerdir. ARP her sunucunun kendi donanım adresi ve protokol adresi arasındaki haritalamayı bildiğini farzeder. Diğer sunucular hakkında edinilen bilgi küçük bir bellekte tutulur. Bütün sunucular eşit statüdedir. İstemci ve sunucu arasında hiçbir ayrım yoktur.
# RARP’ de ise durum farklıdır. İstemcilerden gelen istekleri cevaplamak ve protokol adresinden donanım adresine veritabanı haritalanması için daha fazla sunucuya gereksinim duyar.
MAC ADRESİ ÖĞRENME
Windows İşletim Sisteminde Mac Adresi Öğrenme
–Windows Vista’da mac adresi (fiziksel adres) öğrenmenin üç yolu vardır:
Başlat (Start) -> Aramayı Başlat (Start Search) kutusuna cmd yazılır ve Başlat menüsünde beliren cmd simgesi tıklanır.
Açılan komut istemi penceresine ipconfig /all veya ipconfig -all yazılır ve Enter tuşuna basılır. Bu komut bilgisayardaki ağ adaptörlerinin (wireless, yerel ağ bağlantısı vb.) listelenmesini sağlayacaktır. Listede ilgili ethernet bağdaştırıcısının altında Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizisi o bağdaştırıcının MAC adresidir.
ipconfig komutu

Mac adresini öğrenmek için izlenilebilecek ikinci yol ise “getmac” komutunu çalışmaktır. Komut istemi penceresine getmac komutu yazılır ve Enter tuşuna basılır. Listede Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizileri bilgisayara bağlı bulunan ağ bağdaştırıcılarının Mac adresleridir.
Diğer bir yol ise Başlat (Start) -> Tüm Programlar (All Programs) -> Donatılar (Accessories) -> Sistem Araçları (System Tools) -> Sistem Bilgisi (System Information) yolunu izlemektir. Açılan pencerede Bileşenler (Components) -> Ağ (Network) -> Bağdaştırıcı (Adapter) seçeneği seçilerek istenilen ağ bağdaştırıcısının MAC adresi öğrenilir.

Saygılarımla
Sertaç AYDIN
twitter.com/sertach1903

internet hızınızı etkileyen faktörler nelerdir?


Size ilk yazım İnternet Hızını Etkilen Faktörlerden bahsedeceğim;

İnternet hızı denince aklınıza belkide fazla birşey gelmiyor. Sadece kelime olarak hafızanıza kazınan bir kelime olmuştur belkide. Ama internet hızı aslında hepimiz için çok önemlidir. He diyorsanız ki ben sadece maile bakıyorum ve geriside beni ilgilendirmez o zaman haklısınız. Ama Bütün işlerini internetten halleden kişiler vardır. Onlar için bu hız çok önemlidir. Hatta olmazsa olmazlarındandır. Peki ya bu hız neye bağlıdır, nelerden etkilenir, nasıl artar, nasıl internet yavaşlar bunlara kısa kısa değineceğiz.

İnternet Hızınızı Buradan Ölçebilirsiniz..

ADSL Modem/Router’ın performansı
Kullandığınız cihazın performansı, ADSL erişiminizin hızı ve kesintisizliğini etkiler. Modeminizin markası ve kaliteside çok önemlidir hız konusunda..
Telefon hattının kalitesi
Telefon hattı ADSL erişiminin kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Telefon hattı olarak döşenmiş olan bakır kablo, ince bir kablo ise aynı anda daha az veri taşınabilecektir. Kabloda olabilecek etkileşimlerden ya da başka sebeplerden kaynaklı gürültüler, ADSL erişiminin yavaşlamasına ya da sağlanamamasına sebep olabilir. Eğer sıklıkla kopmalar olan bir kablo ise, telefonunuzla birlikte ADSL’inizde de kesintiler yaşanacaktır.

Telefon santrallerindeki yoğunluk
Telefon santrallerindeki yoğunluk, abonenin veri trafiği, internet servis sağlayıcının internet bulutuna ulaşamadan sıkışmasına ve yeterli veriyi sağlayamamasına sebep olur..

Telefon santraline uzaklık
ADSL, uzaklık arttıkça hızın azaldığı bir iletişim teknolojidir. İdeal koşullarda, merkezi cihazların kurulu bulunduğu santralden 5.5 km mesafe uzaklığa kadar, 512 Kpbs’ye kadar hızlarda ADSL sağlanabilmektedir.

Telefon santrallerinde kurulu merkezi ADSL cihazlarının performansı
Kullanılan merkezi cihazların performansı, ADSL erişiminizin hızı ve kesintisizliğini etkiler.

İnternet Servis Sağlayıcının Kalitesi
Hizmet aldığınız servis sağlayıcının karasal ve uydu internet çıkış kapasiteleri internet erişiminizin performansını etkiler.

Kullandığınız Bilgisayarın Durumu
Bütün bunların yanında, kullanmakta olduğunuz bilgisayarın konfigürasyonu ve durumu da internet kullanımınızı etkiler. Bilgisayarınız da hem yazılımsal hemde donanımsal açıdan iyi ise internet hızınızı da performanısınızı bir o kadar etkiler.
Bilgisayarınızdaki Virüsler
Bilgisayarınıza veya Network(Ağ)'ünüzde bulaşmış olan herhangi bir virüste internet hızınızı etkiler veya internet kullanımızını engeller.

Saygılarımla
Sertaç AYDIN
twitter.com/sertach1903